top of page

Belgisch én duurzaam tijdens de Week van de Belgische Mode

Writer: Lorence DelvoyeLorence Delvoye

Updated: Oct 17, 2021

Het is Week van de Belgische Mode, dus zag ik de uitgelezen kans om jullie kennis te laten maken met enkele Belgische merken die, volgens mij, efforts leveren om de wereld niet alleen een beetje mooier te maken met kwaliteitsvolle en mooie mode, maar ook met stappen naar een duurzame mode industrie.

Ik koop Belgisch én duurzaam!

Tijdens deze week van de Belgische mode, die loopt van 11 tem 17 oktober, release ik elke dag een categorie met duurzame merken van eigen bodem, waarvan ik vind dat je ze moet kennen om je van kop tot teen in Belgische duurzame makelij te kunnen kleden. Van Ecovero™ jurken tot juwelen gemaakt van fairmined of gerecycled goud. Enjoy!


Juwelen

Denim


Juwelen

Let’s save the best for last, zegt, want wie houdt er nu niet van wat ear candy, een armbandje, een halsketting of een verlovingsring for that matter 😍 ... Deze Belgische juweelontwerpers kiezen voor een duurzamer alternatief, zoals fairmined of gerecycleerd goud en zilver.


Laure De Mees

Laure is goudsmid en werkt uitsluitend met gerecylceerde materialen. Haar goud komt van oude juwelen of werd gerecylceerd en ook de stenen zijn reclaimed.

Laure kiest ervoor om juwelen te ontwerpen zonder uitbuiting en verwoesting en tot ik haar IG tegenkwam wist ik niet eens dat goud en zilver gerecylceerd kon worden uit de medische sector. Gelukkig opent dat heel wat deuren voor juweelontwerpers die het anders willen aanpakken en de sector mee willen veranderen! Bij Laure kan je niet alleen haar vaste collecties kopen, maar ook je droom juweel op maat laten maken.

Laure's verhaal wist me te triggeren en haar vergulde hug earrings draag ik dagelijks! Helemaal Lory style 👌


Nele Braet

Nele maakt prachtige, fijne en subtiele juwelen, gemaakt van gerecycled of fairmined goud. Ook de edelstenen zijn eerlijk gesourced. Nele werkt vaak op maat, maar heeft ook enkele collectie stukken die je via Instagram kan bewonderen en kopen. Haar verfijnde stijl laat toe om ook je ringen te stacken, als je dat zou willen. Wie haar ultieme Pinterest dream wedding board aan het samenstellen is, raad ik zeker aan om wat Nele Braet bling bling te pinnen 💍


Or Service

Lynn wist haar passie voor juwelen en architectuur samen te smelten als goudsmid met een strakke en moderne stijl. Ze werkt voornamelijk met fairmined of gerecycleerde edelmetalen. Lynn maakt alles zelf, met heel veel liefde aan haar werkbankje thuis. Val je voor haar stijl en heb je iets specifiek in gedachten? Lynn maakt graag voor jou iets op maat of kies iets uit haar vaste collectie op haar webshop!


Anna Rosa Moschouti

Deze Griekse goudsmid ontwerpt strakke collecties en brengt vaak met parels een romantische toets. De metalen die ze gebruikt zijn fairmined goud en eco zilver. Anna Rosa staat voor “thoughtful design, responsible sourcing and honesty”. Tot voor kort produceerde ze vanuit haar Antwerps Atelier, maar omdat de vraag naar haar duurzame juwelen groter wordt, besteedt ze nu ook een deel uit aan een klein productie atelier in haar hometown in Griekenland, waar ze vaak naartoe reist.


Juna Fae

Ontstaan uit zusterliefde 🧡 De zussen groeiden op in het Antwerpse diamanten district en werden dagelijks geconfronteerd met de oneerlijke kant van de business. Ze droomden er samen van om er iets beter van te maken en zo ontstond Juna Fae: fijne boho/vintage style juwelen met lab grown diamanten. De ringen zijn stackable, zodat je kan afwisselen met je outfit en mood van de dag. Op Instagram geven ze je een kijkje achter de schermen en vertellen je ze meer over de materialen die ze gebruiken voor hun collecties.


Lederwaren

Leder staat vaak ter discussie of het wel milieuvriendelijk genoeg is en in het kader van dierenleed en de traditionele manier waarop leder wordt gelooid, kan ik dat zeker begrijpen. Maar in mijn ogen is er nog steeds geen plasticvrij alternatief op de markt dat het even lang kan uithouden. Er zijn zeker leather brands die zich zeer bewust zijn van het probleem en daar zo transparant mogelijk mee proberen om te gaan. Op hun website vertellen ze over het gebruiken van leder als restproduct van de vlees- of visindustrie, of het leder plantaardig gelooid werd, hoe ze de keten zo kort als mogelijk houden, …


Lies Mertens

Oh vrouwkes, ik spaar al een hele tijd voor een Lies Mertens Eline laptop tas en ook haar andere designs steken serieus mijn ogen uit! Ik hou enorm van haar minimalistische en tijdloze designs én ik hou er nog meer van dat ze zo transparant op haar website communiceert over de sustainability efforts die ze levert. Zo praat ze uitgebreid over waarom ze voor leder koos, hoe het wordt gelooid, waar ze produceert,...

Confession: ik droom niet alleen van een handtas, ik hoop ook stiekem om ooit met haar te kunnen samenwerken en het feit dat ze ook een cat lady is, heeft alleen maar meer bijgedragen tot mijn liefde voor haar merk.



Atelier Content

Topkwaliteit schoenen, ik heb twee paar enkellaarsjes in mijn kast staan die ik het hele jaar door draag! Nele’s leder is plantaardig gelooid en ze werkt samen met een familie atelier in Italië om haar collecties te maken. Wat me zo aantrekt in haar collecties, zijn de tijdloze modellen die ze elke keer een upgrade geeft door verschillende materialen te combineren of verrassende details te geven, maar de rode draad blijft: ze moeten combineerbaar zijn met je hele kleerkast.

Wat ik ook bewonder is haar absoluut gelukte poging om de klassieke trouwschoenen naar een nieuw moderner niveau te tillen met haar dochtermerk Moments by Content en ze zijn zo leuk dat je ze ook nog na je trouwdag kan afdragen. Een roze metallic enkellaarsje onder je witte jurk? Check!



Ms. Bay

Saskia en Lawrence werken voornamelijk met zalmleer, een “afvalproduct” uit de industriële visserij, maar dus een gewonnen materiaal voor hen. Het wordt daarbij ook plantaardig gelooid, er komen dus geen schadelijke chemicaliën bij te pas.

Het zalmleer heeft een aparte uitstraling, dat we misschien niet gewoon zijn, maar eigenlijk heel erg mooi is. Het geeft de tijdloze designs waar ze voor kiezen in mijn ogen een extra dimensie en luxe toets. Mijn favoriet is de Sassy Satchel 😍

Ms. Bay communiceert mega transparant op de website en daar kunnen andere merken zeker nog iets van leren. Maar liefst 3 pagina’s kan je erover terugvinden: Over ethiek & duurzaamheid efforts, meer info over de materialen die ze gebruiken en wie jouw nieuwe tas precies maakt en waar. Daar neem ik mijn fishermans beanie in plaats van mijn petje voor af 😜




Knitwear

Haaa, knitwear, can’t live without! Zachte wol, ‘t voelt aan alsof iemand je omarmt bij het aantrekken van je trui of bij het omslagen van je sjaal. Deze knitwear brands doen het nodige om jou een zo duurzaam mogelijk breigoed te bieden.


Ylle Knitwear

Valérie van Ylle Knitwear danst poëtisch mee op de seizoenen met haar bescheiden Belgisch breigoed en dat is ook meteen haar grootste bron aan inspiratie. Ze gaat steeds voor een tijdloze, naturelle look met een vleugje romantiek.

Ze werkt uitsluitend met Europese wol leveranciers en kijkt ook tussen de wol overschotten om een zo laag mogelijke impact te maken op ons milieu. Ylle werkt ook enkel made to order en maakt alles op maat om geen overtollige stock te creëren.


Lotte Van Huyck

Lotte ontwerpt breigoed voor bruiden die ook na hun trouwdag nog willen genieten van hun herinneringen. En meer nog… Ze organiseert ook workshops zodat jij je eigen stuk kan maken op de breimachine om je nog meer in contact te brengen met de magie van slow fashion.

Het Italiaanse garen dat ze gebruikt is mulesing free en bestaat voor het grootste deel uit hoogwaardige, duurzame vezels zoals baby alpaca en mohair. Het kleine deel polyamide dient voor het vormbehoud al zoekt Lotte naar een alternatief om ook dit in de toekomst te vervangen. Zo experimenteert ze met het natuurlijk verven van garen en het spinnen van lokale alpacawol. Ik zit alvast op het puntje van mijn stoel om daar de resultaten van te mogen bewonderen!

Alles wordt in België gemaakt in haar eigen atelier of in twee kleine lokale fabriekjes.




Janes

Wat hou ik van de kleurtjes en modellen van dit Brusselse merk! Florence maakt merino wollen jasjes, beanies, sjaals, sweaters en cardigans om het hele jaar door te dragen. Al haar collecties worden ontworpen én gemaakt in België, in Waregem om precies te zijn. De wol komt uit Schotland en is mulesing free. Er is steeds maar een zeer beperkte stock om overproductie te vermijden. Op Instagram deelt Florence vaak een glimp van het productieproces, waar veel werk aan vooraf gaat voor een nieuw ontwerp. Leuk om te zien!




Wolvis

Populair en je wellicht al wel bekend is Wolvis. Griet, de ontwerpster, vertelt elke collectie weer een verhaal dat letterlijk verweven zit in haar designs volgens een gebreid patroon. De wol die ze gebruikt is merino wol van hoge kwaliteit, omdat het meer z’n vorm kan behouden bij het vele dragen én het heeft een thermo regulerend effect, waardoor je ze het hele jaar door kan dragen en niet enkel in de winter. Griet hecht veel aandacht aan hoe je het beste zorg kan dragen voor je Wolvis en biedt ook een repair service aan voor gaatjes en losse draadjes.

In de winter van 2016 werd ik verliefd op een kobalt blauwe sjaal met een koperdraadje in geweven en tot op de dag van vandaag heb ik spijt dat ik ‘m niet kocht 🤷‍♀️



Knitwear Atelier Blush

Voor kleurige en handgemaakte breigoed moet je bij de Gentse Marie zijn. Ze werkt voornamelijk op maat, want ze gelooft er steevast in dat als we een sjaal of trui helemaal zelf kunnen ‘ontwerpen’, we deze ook veel langer met plezier zullen dragen.

Marie gebruikt Italiaanse, mulesing free, alpaca garen, gemixt met merino en een klein deeltje polyamide voor het vormbehoud. Alpacawol heeft vele voordelen en daar praat ze uitgebreid over op haar website.

Ook in het verzenden van je pakketje zit veel liefde verweven. Marie gebruikt restgaren als touwtjes, recycleerd papier voor het drukwerk en gedroogde bloemetjes uit gekregen boeketjes als final touch. Wie in Gent woont krijgt een aan huis levering met de fiets.

Mijn favoriet? De Coppelia sweater 😍




Deadstock fabrics & Upcycling

Deadstock fabrics zijn overschotten aan stoffen die fabrieken of designers niet meer gebruiken. Ze liggen dan maar in een stockageruimte stof te vangen. Zonde, want het zijn vaak nog perfect bruikbare rollen.

Gelukkig zijn er kleinere designers die met dat selecte aantal meters wél nog een capsule- of mini-collectie kunnen maken en daar heb ik héél veel bewondering voor.


Helder

Mijn liefde voor Helder kan ik echt niet wegsteken. Elk design dat Ramona lanceert, daar ben ik gewoon helemaal weg van. Altijd vrouwelijk, een tikkeltje romantisch en met een ongelofelijk fingerspitzengefühl gemaakt, alsof alles maatwerk is. Helder staat voor transparantie, dus ze praten heel openlijk én helder over hun sustainability efforts op Instagram en website. Ramona werkt het liefst met natuurlijke materialen, maakt haar collecties zelf in haar Antwerps atelier en laat zich bijstaan door een fabrikant in haar thuisstad in Roemenië.



King Comf

Ontwerpersduo, Astrid & Cleome, dragen bij tot een vernieuwende fashion industrie door deadstock materialen om te zetten naar leuke en kleurrijke limited collecties die je de zomer in doen dansen. “Belgische haute comfort”, zo beschrijven ze hun collecties. Comfortabele en duurzame stuks die jouw persoonlijkheid weerspiegelen en die jij langer dan één seizoen in je kast wil zien hangen. Hun prachtige kimono's, sneakers en hemdjurken voldoen alleszins aan mijn kleerkast verwachtingen.

Dat ze nog niet 100% duurzaam kunnen produceren, daar zijn Astrid & Cleome heel open over, maar ze doen wel uitvoerig hun best om hun keuzes zo verantwoord als mogelijk te maken. Ze gaan voor de juiste materialen en produceren in de beste ateliers met liefde voor hun mensen en de ambacht.



Leselles

Liesbet van Leselles kiest persoonlijk de mooiste en kleurrijkste wol overschotten tijdens haar productie bezoeken in Portugal, om ze een tweede leven te geven als lange, warme sjaals en truien voor ons grijzige Belgenweertje. Ze kiest steeds voor mohair, omdat het licht is, mooi glanst en heel lang meegaat. Hun knitwear kan je wat mij betreft ook een heel jaar door dragen, ook tijdens frisse zomerdagen en -avonden.



Re°invented by Anne Nagels

Op schattenjacht met Anne, want zij gebruikt niet alleen stof overschotten, maar ook tweedehands kleding om in haar limited edition collecties te verwerken. Zo verwerkte ze de manchetten van hemden tot een prachtig schouderdetail aan een mouwloze top in haar vorige collectie. Ze doet niet mee aan de traditionele mode seizoenen en werkt op haar eigen tempo om mooie collecties te creëren. Ze communiceert ook heel transparant op haar website en Insta over de struggles in de mode-industrie en hoe zij daar het verschil wil maken.



Kstmized

Jolien van Kstmized smelt vergeten kleding en stof overschotten van designers samen tot unieke ontwerpen. Het is haar missie om de mode industrie mee te veranderen door awareness te creëren rond de vervuilende en onethische kant van het verhaal. Elk van haar ontwerpen is dus een stap in de goede richting, want ze besteed niet alleen aandacht aan de materialen die ze gebruikt, maar ook waar ze produceert. Ze werkt voor haar collecties samen met lokale naaiateliers en mensen die op de arbeidsmarkt niet meer aan werk komen. Zo geeft ze niet alleen de stoffen, maar ook mensen een tweede kans.



The Fabric Sales

Niels en Allison van The Fabric Sales zorgen ervoor dat elke designer, maker of hobby naaister kwaliteitsvolle en betaalbare designer stoffen kan kopen voor zijn/haar ideeën. De stoffen worden opgehaald bij fabrieken en designers die ze niet meer gebruiken voor hun collecties en zo krijgen ze een tweede leven. Je vind er heel wat Belgische designerstoffen, zoals van Essentiel, Dries Van Noten, ...

Opgepast! Betreden op eigen risico als je een stoffen verslaving hebt, net zoals ik.





Slow fashion

Belgische merken met slow fashion collecties waar er resoluut gekozen wordt voor de meest duurzame materialen, ethische werkomstandigheden en tijdloze designs voor alle gelegenheden.


Mon Col Anvers

Ontwerpster Eva startte Mon Col Anvers met een lijn van jurken en blouses met afneembare en omkeerbare kragen. Zo wou ze met haar multifunctionele stuks, gedesigned voor elke gelegenheid, een alternatief bieden voor fast fashion. In haar tijdloze collecties zal je geen synthetische materialen terugvinden, want ze kiest resoluut voor de meest natuurlijke en milieuvriendelijke stoffen, zoals Tencel. Maar niet alleen voor stoffen is er een grote aandacht, de productie vindt voor 100% in Europa plaats. Mon Col Anvers wil garant staan voor ethische werkomstandigheden!

Ik kijk vooral uit naar de volgende zomercollectie, want daar mocht ik al een sneak peek van zien en wauw 😍 Je mag je verwachten aan een dreamy 70’s vibe ✌️




FAM

Enkele jaren terug maakte ik voor het eerst kennis met FAM wanneer ik onze lokale bloemiste in een prachtige zwarte kokerrok met ruches zag. Ik ben die rok toen meteen gaan kopen en ben Vanessa en haar merk sindsdien altijd blijven volgen. Ik hou van haar tijdloze collecties met een twist en vooral ook de perfecte pasvormen. Ze weet materialen uit te kiezen om alles nog beter te doen passen.

Alle collecties zijn geproduceerd in Europa en Vanessa heeft een heel nauw contact met haar productiefaciliteit, vandaar de naam FAM, afgeleid van familie. Als je FAM dus nog niet kende, is het zeker het ontdekken waard!



Eva-Maria Bogaert

Eva-Maria laat zich leiden door de materialen die ze kan vinden en laat haar creativiteit daar op los om tot een ontwerp te komen. Zo zijn haar stuks vaak limited edition of one of a kind. Haar stijl is heel typerend: vrolijk, kleurrijk, artsy, een beetje met een klein hoekske af, maar ook draagbaar. Het is te merken dat ze er vooral plezier wil uithalen, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor wie haar kleding koopt. Wie dus wel eens van een portie humor houdt, moet zeker Eva-Maria Bogaert volgen. Ze stelt haar nieuwste stuks steeds op een plezante manier voor op Instagram.

Eva-Maria produceert haar collecties helemaal zelf, dus je haalt steeds een handmade stuk in huis om te koesteren in je kleerkast.




Denim

We grijpen vaak voor jeans naar buitenlandse merken, omdat ze wat bekender zijn, maar ook wij hebben enkele denim brands die de moeite waard zijn om te ontdekken.


HNST Jeans

Belgische jeans, gemaakt van maar liefst 56% gerecyclede denim, gemixt met Tencel en Griekse katoen. En hou u vast… Water besparing tov traditionele denim: 6639 liter 🤯🤯🤯 Niet alleen de samenstelling van het denim is beter voor het milieu, een paar HNST jeans is 100% recycleerbaar door het slimme design! Er worden bvb. geen plastics of metaal gebruikt voor patches en rivetten en was instructies worden aan de binnenkant van de zakken geprint met milieuvriendelijke inkt. Ook de pasvorm was voor mij mindblowing! Ik paste de ‘mom fit’ en die zat meteen als gegoten 👌, wat een unicum is voor mij! Ik heb al talloze dramatische shopervaringen gehad als het op broeken aankomt, dus dit toont voor mij aan dat er over de patronen héél goed is nagedacht. De ‘bootcut’ staat al even op mijn wishlist, dus benieuwd naar deze fit! 🌎 https://www.letsbehonest.eu/


Façon Jacmin

Wie mij hier al een tijdje volgt weet dat ik mijn hart verloor in Japan en de designs van Façon Jacmin doen mij er vaak weer naar wegdromen. De plooien doen me denken aan origami en die typische Japanse indigo kleur is wat hun denim collecties uniek maakt. Het denim dat ze gebruiken is GOTS certified én van Japanse makelij. Japan staat erom bekend om erg sterke denim te produceren en de fabrikant waar ze mee werken verft ook nog eens in een closed loop systeem 👌.




Lingerie & Homewear

Mijn Belgische lijstje begint bij het alleronderste laagje, ons ondergoed.


Ophelia Lingerie

Delicate, mooie en romantische lingerie, handgemaakt door Ophelia en haar team, hier in België. Ophelia kiest voor kleine oplages en collecties om zo veel mogelijk waste te voorkomen. Haar lingerie is gemaakt om het te koesteren en lang te dragen, dus ze zal steeds voor kwaliteitsvolle materialen gaan om jou zo lang mogelijk geniet te gunnen.

Wat ik vooral prachtig vind aan Ophelia is hoe ze het vrouwenlichaam viert en verdedigd, niet alleen met haar designs. Ze komt op voor body positivity en vrouwenrechten en praat daar ook vaak over op Instagram.




Miokoo

De eerste Belgische period panties!

Mijn comfort tijdens mijn menstruaties houdt me al jaren bezig. Het concept van free bleeding met period panties en vooral het reduceren van mijn menstruatie afval trok me volledig over de streep om dit te gaan testen. Ik liet enkele jaren terug een populair merk uit Amerika tot aan mijn voordeur brengen, maar na enkele keren wassen was de kwaliteit niet meer wat ik er van verwachtte voor mijn heavy days. Dit jaar zag Miokoo het licht en Kathleen belooft méér dan wat er tot nu toe op de markt was: makkelijk te wassen in de wasmachine en geen lekken tijdens je heavy days! Helaas heb ik ze zelf nog niet uitgebreid kunnen testen, maar working on it as we speak! Heb jij al ervaring met Miokoo? Laat het me weten via een DM op Instagram!




NDRWR

Worth mentioning vond ik toch NDRWR, want den hubbie vind dit de beste boxershorts die hij ooit had. Zacht, een goede fit en gemaakt van Tencel™ Lyocell. NDRWR is een dochterlabel van The Woody Group en die is aangesloten bij de Fair Wear Foundation, een onafhankelijke organisatie die de arbeidsomstandigheden in productiefaciliteiten in het oog gaat houden en verbeteren.




Honesse Nightwear

Laura, eigenares van eerlijke en ecologische webshop voor basics, lanceerde dit najaar haar eerste eigen duurzame pyjama lijn! Gemaakt van 100% Europees linnen en eerlijk geproduceerd. Laura koos voor linnen vanwege de vele voordelen. Zo is er veel minder water nodig voor de productie van linnen t.o.v. katoen en is het veel sterker, waardoor het langer meegaat. Laura koos voor makkelijke designs, waar je in volle comfort in kan slapen, en leuke kleurtjes. Ga zeker eens een kijkje nemen!



Dat was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met een nieuwe categorie! Ken jij nog Belgische en duurzame merken? Laat het me weten, dan vullen we samen dit lijstje verder aan.


* Misschien nog belangrijk om te weten is dat dit lijstje op geen enkele manier gesponsord werd door de vernoemde merken. Het zijn merken en ontwerpers die ik zelf al een tijdje volg, naar opkijk, graag zie en wil aanmoedigen om verder te blijven doen met wat ze doen en ik hoop jou daarin te kunnen meenemen.

Comments


bottom of page